mail@stormadvokatfirma.dk | 72 30 12 05 | Vi har åbent man-tors 8-16, fre 8-15

Landbrugskrise: Derfor bør landmanden lægge en økonomisk plan allerede nu

Landbrugskrise: Derfor bør landmanden lægge en økonomisk plan allerede nu

Med en klar økonomisk plan står de kriseramte landmænd langt bedre i en forhandlingssituation med foderstofleverandører, banker og realkreditinstitutter.

Netop nu står det danske landbrug over for en af de værste kriser i nyere tid. Tørken har gjort det endnu sværere at være landmand, og kommer ifølge de seneste beregninger til at koste det danske landbrug milliarder af kroner.

Regering og Folketing er i fuld gang med at undersøge forskellige hjælpeforanstaltninger, der kan bidrage til, at landbruget kommer igennem krisen.

Den enkelte landmand kan dog med fordel hjælpe sig selv, for at komme ud på den anden side, lyder det fra en advokat med over 30 års erfaring i at rådgive landmænd i økonomisk uvejr.

– Det er nu landmanden skal sætte sig ned, og kigge på sin økonomi. Alle tal skal gennemgås og regnes igennem. Desto bedre forberedt landmanden er, når han skal lave aftaler med sine kreditgivere, desto bedre vil han stå i en forhandlingssituation, siger advokat og partner i STORM Advokatfirma, Jens Axel Kruchov.

Håndtering af en krise stiller særlige krav til ledelsen. Bedriftens fortsatte eksistens er truet og med den følger en uoverskuelig privatøkonomi, jobsituation og usikre boligforhold, hvis det ikke lykkes at komme gennem krisen.Jens Aksel Kruchov Storm Advokatfirma

– Det er helt naturligt, at landmanden i den situation er presset ud over, hvad der er både rimeligt og forsvarligt. Det ændrer desværre ikke på, at ledelsen og styringen af bedriften skal udgå fra ejeren. Hvis ikke ejeren udviser den fornødne ledelse, vil det blive betragtet som en opgivelse og dermed et signal til kreditgiverne om, at de så må overtage styringen for at beskytte deres lån og sikre deres pant, siger advokaten.

Den enkelte landmand skal med andre ord ikke resignere, men tage kampen op, og afsøge alle muligheder for at komme ud af krisen med bedriften i behold. Med en plan for økonomien, står den enkelte landmand langt bedre.

– Min erfaring siger, at når du kommer til banken, realkreditinstituttet eller andre kreditorer, og er godt forberedt med en klar plan, så er de mere lydhøre og parate til at finde løsninger, siger Jens Axel Kruchov.

Advokaten opstiller disse fem gode råd til landmanden:

• Beslutninger skal træffes på et oplyst grundlag. Hav derfor is i maven og undgå panik.
• Sørg for at få opdateret likviditetsbudgetterne.
• Involver nye sparringspersoner (erfarne rådgivere), for at få nye øjne på dine forhold.
• Lav et handlingskatalog med konkrete tiltag og ændringer, der i budgetperioden tilpasser omkostningerne til den aktuelle indtjening. Er der eks. omkostninger, der i en kortere periode kan reduceres.
• Hold møde med hovedleverandører, herunder foderstofleverandører, banker og kreditforeninger.

Selvom der bliver arbejdet hårdt på hjælpepakker og økonomisk hjælp til de hårdt ramte landmænd, bør de stadig selv gå aktivt ind i, at få forbedret økonomien.

– Skulle der komme hjælpepakker fra enten politisk side eller fra kreditgiverne som sådan, vil det være en fin og tiltrængt hjælp til landbruget, men målet som ejer af en bedrift skal være, at den skal kunne klare sig selv, siger Jens Axel Kruchov.

Har du brug for nye øjne på din økonomi? Kontakt os allerede i dag på telefon 72 30 12 05