Ejer du en del af en virksomhed med flere ejere, er det væsentligt, at der bliver udarbejdet en ejeraftale mellem virksomhedsejerne. Aftalen har til formål at regulere forholdet mellem ejerne, så der er enighed om, hvordan selskabet skal ejes og drives
Det kan være en god ide, at få rådgivning af en erfaren advokat til udarbejdelsen af jeres ejeraftale. Det sikrer jer, at ejeraftalen indeholder alle jeres ønsker og krav, samt at den er gyldig, i tilfælde af at I skulle få brug for den.
Kontakt en af vores specialiserede erhvervsadvokater
En ejeraftale er en aftale, som indgås mellem ejerne af et selskab (som f.eks. et anpartsselskab eller et aktieselskab), og som regulerer forholdet ejerne imellem i forhold til ejerskab og drift af selskabet.
I modsætning til selskabets vedtægter, er en ejeraftale ikke offentligt tilgængelig, og det er derfor ofte heri, at det nærmere forhold mellem ejerne reguleres.
Der er mange overvejelser at gøre, når man skal se på, hvad en ejeraftale skal indeholde. Ud over antallet af ejere og kapitalfordelingen imellem dem, kan det være også være relevant at se på:
En ejeraftale følger imidlertid ikke en fast skabelon, da det er vigtigt, at den tilpasses de enkelte ejere og det enkelte selskab. Det er derfor også afgørende at få professionel rådgivning, når jeres aftale skal udarbejdes.
En ejeraftale har det overordnede mål at forebygge uenighed mellem ejerne. Det er ofte lettere for ejerne at løse en konflikt, hvis løsningen har været aftalt af parterne selv på forhånd. I den forbindelse er følgende forhold helt centrale at få drøftet nærmere:
Ved STORM Advokatfirma har vores advokater stor erfaring i at yde rådgivning om ejeraftaler og indholdet heri, herunder fordele og ulemper, set ud fra netop jeres og jeres virksomheds synspunkt.
Hvis der er flere ejere i en virksomhed, anbefaler vi, at der laves en ejeraftale – det kan både være ved stiftelsen af selskabet, men det kan også være i forbindelse med et virksomhedskøb, hvor en ny ejer køber sig ind i virksomheden.
Det kan også være relevant at få lavet ændringer i en eksisterende ejeraftale, hvis nye ejere indtræder i ejerkredsen.
Som regel er der fastsat regler for, hvordan indholdet i en ejeraftale kan ændres, hvilket oftest alene er ved enighed mellem de ejere, som oprindeligt indgik ejeraftalen.
Ved enighed mellem ejerne om ændringer, laves det ofte som et tillæg til ejeraftalen, men det kan også være nødvendigt (og mere hensigtsmæssigt) at lave en helt ny ejeraftale, som erstatter den tidligere.
Misligholdelse betyder, at man som ejer ikke har overholdt de bestemmelser, der fremgår af ejeraftalen, herunder ens eventuelle ansættelsesforhold i virksomheden. Dette medfører konsekvenser, som oftest er beskrevet nærmere i ejeraftalen - som f.eks. at man bliver tvunget til at sælge sine kapitalandele i selskabet til de øvrige ejere til en lavere pris.
Du er altid velkommen til at henvende dig til os og få en indledende drøftelse af din sag. Vi har stor erfaring i at analysere situationen og give dig råd om, hvad der er bedst at gøre.