Griseproducent konkurs – Få rådgivning

8. marts 2022
3 minutters læsetid
griseproducent konkurs

Situationen for danske svineproducenter er alvorlig. Uanset om du er griseproducent eller smågriseproducent, bør du søge rådgivning, for at øge muligheden for at undgå konkurs.

Næsten alle tegn peger i den forkerte retning for de danske griseproducenter. Det såkaldte bytteforhold er skævvredet i en grad, der sjældent er set.

Foder, energi og gødning er rekord dyrt. Betaling af næste terminsydelse står for døren, hvilket også tilbagebetaling af momslån gør. Samtidig er svinenoteringen så lav, at det samlede billede for de danske svineproducenter tegner sig dystert.

– Jeg må erkende, at det kan se sort ud. Alt er gået den forkerte vej. Bytteforholdet er gået den forkerte vej. Vi ser stigende renter, så der er ikke noget der ser positivt ud på nuværende tidspunkt, sagde formanden for Danske Svineproducenter, Jeppe Bloch Nielsen i februar til Effektivt Landbrug.

Kan du som smågriseproducent undgå konkurs?

Man kan dele producenter af grise og smågrise op i tre grupper, alt efter hvor modstandsdygtige de er over for en konkurs.

Den dårligste tredjedel vil, målt ud fra driftsøkonomi og egenkapital, have stigende vanskeligheder med at kunne opretholde finansieringen af virksomhedens drift og har dermed udsigt til betydelige økonomiske, juridiske og personlige udfordringer.

I takt med at likviditeten ikke kan forbedres, skal der ske en stigende finansiering og den kan blive vanskelig at opnå.

Det er helt afgørende, at man som svineproducent i denne gruppe modtager individuel, ærlig og præcis rådgivning om, hvordan man selv – og familien bag ved står i tilfælde af et økonomisk sammenbrud og konkurs.

Den midterste tredjedel er mellemgruppen, hvor det både kan gå op eller ned. Denne gruppe vil opleve, at udviklingen af bedriften vil være vanskelig og langsom og at konsolideringen vil have længere udsigter end, hvad der er ønskeligt.

Forventningen om af at virksomheden er ens pensionsopsparing vil være risikabel og man bør derfor foretage seriøse strategiske overvejelser og beslutninger om at komme op i den bedste tredjedel eller foretage en reglementeret og styret afvikling med god tid og en fornuftig økonomi i denne periode.

Den bedste tredjedel vil, målt ud fra en optimeret driftsøkonomi og egenkapital, have økonomiske muskler til at kunne tilrette landbrugsvirksomheden til de nye vilkår og vil måske også have muligheder for at kunne foretage strategiske opkøb. Gruppen vil samtidigt være et interessant investeringsobjekt og vil samtidigt kunne både fastholde og tiltrække de nødvendige arbejdsressourcer.

Det vil i nogle tilfælde være umuligt ikke at se ind i en konkurs for svineproducenter, men der al mulig grund til i første omgang at lave en analyse af, hvor man som producent af svin selv er placeret og derefter få lavet en plan for, hvordan virksomheden kan både sikres og styres fremover.

Dette arbejde bør iværksættes så hurtigt som muligt.

Hvis du som griseproducent er tæt på at gå konkurs

Vi har stor erfaring med at håndtere konkurser i landbruget. På siden landbrug konkurs kan du læse mere om processen for en konkurs.

Kontakt os allerede nu – vi er tilgængelige på alle tider af døgnet.

Vil du vide mere om emnet, kontakt mig.

Du er altid velkommen til at henvende dig til os og få  en indledende drøftelse af din sag. Vi har stor erfaring i at analysere situationen og give dig råd om, hvad der er bedst at gøre.

  Ring 8.00 - 16.00
  +45 72 30 12 05
  Eller skriv til os 24/7
  mail@stormadvokatfirma.dk
  Jens Axel Kruchov
  Jens Axel Kruchov
  Advokat, Partner
  cross