Pressede landmænd: Fem gode råd

22. november 2018
2 minutters læsetid

Nye tal fra SEGES viser, at hver anden landbrugsbedrift er presset på økonomien. Med en klar økonomisk plan står de kriseramte landmænd dog bedre i en forhandlingssituation med kreditgiverne. Her er fem gode råd til at få styr på situationen.

Ifølge tal, som SEGES, der er en del af Landbrug og Fødevarer, har trukket til DR Nyheder, er hver anden heltids landbrugsbedrift presset på økonomien.

Høj gæld og pengemangel kombineret med lav effektivitet betyder, ifølge DR Nyheder, at de mange landmænd efter tørken lige nu er afhængige af bankens velvilje.

SEGES’ tal viser således, at bundlinjen er presset på halvdelen af bedrifterne inden for mælke-, svine- og planteproduktion.

Halvdelen af de danske landbrug har en robust økonomi. Ca. hvert tredje af landbrugene er i kategorien med ’sårbar økonomi’, mens hver femte er i det røde felt med en ’uholdbar økonomi’ fremadrettet.

Den enkelte landmand kan dog med fordel hjælpe sig selv, for at komme ud på den anden side, lyder det fra advokat og partner i STORM Advokatfirma, Jens Axel Kruchov, der har over 30 års erfaring i at rådgive landmænd i økonomisk uvejr.

– Det er nu landmanden skal sætte sig ned, og kigge på sin økonomi. Alle tal skal gennemgås og regnes igennem. Desto bedre forberedt landmanden er, når han skal lave aftaler med sine kreditgivere, desto bedre vil han stå i en forhandlingssituation, siger han og giver følgende fem gode råd, som han forklarer i videoen ovenfor.

• Beslutninger skal træffes på et oplyst grundlag. Hav derfor is i maven og undgå panik.
• Sørg for at få opdateret likviditetsbudgetterne.
• Involver nye sparringspersoner (erfarne rådgivere), for at få nye øjne på dine forhold.
• Lav et handlingskatalog med konkrete tiltag og ændringer, der i budgetperioden tilpasser omkostningerne til den aktuelle indtjening. Er der eks. omkostninger, der i en kortere periode kan reduceres.
• Hold møde med hovedleverandører, herunder foderstofleverandører, banker og kreditforeninger.

Kontakt os allerede i dag på telefon 72 30 12 05, hvis du står i en presset situation.

Vil du vide mere om emnet, kontakt mig.

Du er altid velkommen til at henvende dig til os og få  en indledende drøftelse af din sag. Vi har stor erfaring i at analysere situationen og give dig råd om, hvad der er bedst at gøre.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ring 8.00 - 16.00
+45 72 30 12 05
Eller skriv til os 24/7
mail@stormadvokatfirma.dk
Jens Axel Kruchov
Jens Axel Kruchov
Advokat, Partner
cross