En række centrale punkter i reglerne for rekonstruktion er nu blevet ændret, så selve rekonstruktionen får bedre vilkår for at blive ført ud i livet.
Den 23. marts 2021 vedtog folketinget et lovforslag, som medfører en række ændringer af rekonstruktionsreglerne. Ændringen er særligt med henblik på, at virksomheder som har været hårdt ramt, af eksempelvis Covid19, kan videreføres fremfor at de tages under konkursbehandling.
Her følger en gennemgang af de væsentligste nyheder i de nye regler for rekonstruktion.
Tidligere var der krav om, at der i forbindelse med rekonstruktion skulle udpeges en regnskabskyndig tillidsmand.
Med de nye regler er det ikke længere et krav, at der skal udpeges en regnskabskyndig tillidsmand. Der vil derfor kun blive udpeget en regnskabskyndig tillidsmand såfremt virksomheden selv ønsker det. Alternativt kan kreditorer som samlet udgør minimum 25 % af de stemmeberettigede anmode om at en tillidsmand udpeges.
Udgangspunktet er at rekonstruktøren inden for 4 uger skal have en plan for rekonstruktionen klar. Tidligere kunne denne frist udsættes med yderligere 4 uger, men kun hvis særlige grunde talte for.
Det kan dog være vanskeligt, særligt under de nuværende omstændigheder, at udarbejde en holdbar rekonstruktionsplan i løbet af kun 4 uger. De nye regler giver for at imødekomme denne svære situation mulighed for, at rekonstruktøren uden begrundelse kan opnå 4 uger ekstra til udarbejdelse af rekonstruktionsplanen.
Når en virksomhed blev taget under rekonstruktion var der tidligere kun to udfald heraf, enten lykkedes rekonstruktionen eller også blev virksomheden taget under konkursbehandling.
Med vedtagelsen af de nye regler har man åbnet for muligheden for, at en rekonstruktion kan afsluttes uden det medfører en konkurs. Hvis man ønsker at afslutte rekonstruktionen skal dette ske forud for vedtagelsen af rekonstruktionsplanen.
Ved vedtagelsen af de nye regler har man ligeledes fjernet kravet om, at der i forbindelse med en rekonstruktion skal stilles sikkerhed for omkostningerne ved en eventuel efterfølgende konkurs.
Med vedtagelsen af de nye regler har man indført muligheden for, at en virksomhedsoverdragelse kan ske under rekonstruktionsbehandling uden vedtagelse og stadfæstelse af et rekonstruktionsforslag, som tidligere var et krav. Det vil i stedet være tilstrækkeligt at sende besked til kreditorerne om overdragelsen, som har mulighed for at komme med indsigelser.
Kreditorerne har derfor med de nye regler fortsat mulighed for at forhindre at en virksomhedsoverdragelse sker for billigt.
De nye regler skal gøre det mere attraktivt at foretage virksomhedsoverdragelse under rekonstruktionsbehandling. En ekstra effekt heraf bliver ligeledes, at den kortere behandlingstid mindsker risikoen for værditab.
Fremadrettet kan ansatte som forud for rekonstruktionen, eller under rekonstruktionen opsiges opnå dækning for deres løntilgodehavende for tiden til rekonstruktionens indtræden, dette kan de søge dækket hos Lønmodtagernes Garantifond ligesom det ses i konkurs. Denne regel er en væsentligt ændring for de ansatte som opsiges, da disse tidligere kun havde mulighed for at søge deres krav dækket hos Lønmodtagernes Garantifond såfremt rekonstruktionen endte i en konkurs.
På samme måde har ansatte mulighed for at søge deres løntilgodehavende dækket hos Lønmodtagernes Garantifond, hvis der under rekonstruktionen sker en virksomhedsoverdragelse. Det gør det da ligeledes mere attraktivt for køber i en eventuel virksomhedsoverdragelse, da køber er sikret ikke at hæfte for et større omfang af krav fra de ansatte.
Du er altid velkommen til at henvende dig til os og få en indledende drøftelse af din sag. Vi har stor erfaring i at analysere situationen og give dig råd om, hvad der er bedst at gøre.