Landbrugsmægler: Der har været stor købelyst i år

30. september 2020
4 minutters læsetid
realkreditlån køb salg landbrug

Den lave rente på realkreditlån har været med til at gøre 2020 til et travlt år når det gælder køb og salg af landbrug. Netop den lave rente er en af årsagerne til, at en økologisk mælkeproducent har valgt at købe op.

2020 har været et travlt år hos landbrugsmæglerne.

– Det er ret godt. Det har det været det sidste års tid. Det har noget at gøre med, at vi har haft meget lav rente. Den der ½ procents, 30-årig fastforrentet, som vi et eller andet sted går og drømmer om, den har været tæt på kurs 99. Det gør bare, at købelysten den stiger i takt med at renten falder, siger landbrugsmægler Evald Borup.

En af køberne, er den økologiske mælkeproducent Torsten P. Wetche fra Farsø. Da han i begyndelsen af 2020 købte endnu en gård, var det især to ting han havde med i overvejelserne.

– Jeg tænkte i harmoni og i robusthed. Der kom en nabogård til salg, der ligger i skel til den jord jeg har i forvejen. På den måde var det oplagt for mig, når jeg har kreaturer, at have noget jord der ligger i skel, for så kan jeg lade mine kreaturer gå der over selv og afgræsse det. Det er en stor arbejdsbesparelse i forhold til at skulle køre dyrene afsted. Det der med at have ekstra areal, giver en harmoni og en robusthed. Der er også et lille element af tro på fremtiden i forhold til konjunkturer. Jeg tror på, at jord er værdifast, eventuelt med mulighed for en lille stigning i fremtiden, så der kunne være en gevinst ved det, lyder det fra Torsten P. Wetche.

Se hele historien

Svineproducenter mest købelystne

Ifølge Evald Borup er det dog ikke kvægproducenter som Torsten, der har udgjort den største gruppe af købere i 2020.

– Det har primært været svineproducenterne. De har haft en fantastisk god tid ved, at der har været svinepest i Kina, som har gjort at svinepriserne har løftet sig til et niveau, som vi næsten ikke har set før. Det er i hvert fald mange år siden, at vi har set sådan et niveau. Det gør, at vores hylder med svineejendomme er helt tømt her henover 2020, og det fortsætter, siger Evald Borup.

Torsten P. Wetche producerer det der hedder græsmælk. En økologisk produktionsform, hvor kvæget udelukkende lever af græs. Hans overvejelser om at ovetage en gård mere, blev i sidste ende til et køb.

– I det konkrete tilfælde var det noget jord, jeg forpagtede i forvejen. På den måde havde jeg det inde i min drift og jeg kendte jorden vældig godt. Jeg driver økologisk landbrug, så det var omlagt til økologisk landbrug allerede. Det gjorde beslutningen nem, synes jeg, for det er også meget nemt at lægge budget, fordi alt var det samme. Undtaget, at i stedet for at betale jordleje, så betaler man afdrag på sin realkreditgæld og bankgæld. Når de to tal ikke er ret langt fra hinanden, synes jeg at det virker helt oplagt at eje det i stedet for at leje det, siger han.

Forberedelse er vigtigt

Netop det med at have tænkt sig grundigt om og tænke hele forretningen ind i et opkøb, er vigtigt, lyder det fra advokat og partner i STORM Advokatfirma, Jens Axel Kruchov, der har mange års erfaring med rådgivning i forbindelse med køb og salg af landbrug.

– Den måde man bedst kan gå ind i en virksomhedsoverdragelse er, at være ordentlig forberedt. Forberedelse er nummer ét. Vi oplever, at vi bliver koblet på tidligere og tidligere i forløbet, faktisk allerede så tidligt, at landmanden begynder at overveje at udvide. Så er vi inde og lave de strategiske overvejelser. Hvilke ejendomme, hvilke virksomheder passer bedst for den pågældende landmand. Så laver vi en ordentlig forberedelse, får undersøgt tingene, får finansieringen på plads inden, sådan at vi over for sælger kan sige, at vi er klar til at handle ubetinget af noget som helst. Det hele er afklaret på forhånd. Det kræver så også at man gør sit forarbejde godt og grundigt, lyder det fra advokaten.

For Torsten P. Wetche har opkøbet af endnu en gård været en god oplevelse.

– Jeg har ikke fortrudt et sekund, så det lever op til de forventninger, jeg havde. Nu er det kun et halvt år siden, så jeg kan ikke sige endnu hvordan det kommer til at påvirke økonomien. Det har især noget med renteudviklingen at gøre, men indtil videre er renten jo nul, så indtil videre tyder det på, at det nok skal gå økonomisk. Men, det er jo svært at spå om, siger han.

Vil du vide mere om emnet, kontakt mig.

Du er altid velkommen til at henvende dig til os og få  en indledende drøftelse af din sag. Vi har stor erfaring i at analysere situationen og give dig råd om, hvad der er bedst at gøre.

    Ring 8.00 - 16.00
    +45 72 30 12 05
    Eller skriv til os 24/7
    mail@stormadvokatfirma.dk
    cross