Minimumsindbetaling for stiftelse af anpartsselskaber (ApS) er nedsat til kr. 20.000

28. februar 2025
2 minutters læsetid
Minimumsindbetaling for stiftelse af anpartsselskaber (ApS) er nu nedsat til 20.000 kroner

I december 2024 besluttede Folketinget at nedsætte kravet til indskud af kapital ved stiftelse af et anpartsselskab (ApS) fra kr. 40.000 til kr. 20.000. Dette er nu en realitet.

Ifølge lovforslaget skulle Erhvervsministeren efterfølgende beslutte, hvornår ændringen skulle træde i kraft, og dette er nu sket.

Pengene er selskabets formue

Selskabskapitalen er et pengebeløb, som stifteren afgiver til selskabet, og som dermed bliver selskabets formue. Pengene tilhører derefter selskabet, ikke ejeren, og det er ulovligt for ejeren at trække pengene tilbage til sig selv medmindre specifikke, formelle lovkrav opfyldes. Overtrædelse kan efter omstændighederne medføre erstatningsansvar, strafferetlige sanktioner og/eller skattemæssige, negative konsekvenser.

Disse forhold betyder i praksis, at stiftere ofte ser indskuddet af selskabskapital som en investering, som kun tjenes tilbage hvis selskabet har succes nok til at generere overskud og udbetale udbytte.

Nemmere at starte virksomhed i selskabsform

Konsekvensen af de nye regler er derfor – blandt andet – at stifteren ved oprettelse af et nyt anpartsselskab kun skal stille med det halve beløb i forhold til tidligere, dvs. nu kr. 20.000, som overføres til og dermed bindes i selskabet. Dermed mindsker stifteren risikoen for sin investering.

Derudover åbner det nedsatte kapitalkrav for, at personer med en mindre opsparing nu får adgang til at drive virksomhed i selskabsform – modsat personlig virksomhed. Den mest markante forskel er hæftelsen, idet anpartsselskabet kun hæfter med selskabets formue, mens den personlige virksomhed hæfter med hele ejerens formue. Ændringen øger dermed mange danskeres adgang til at drive erhvervsvirksomhed med begrænset hæftelse.

For stiftere som har behov for at indskyde flere penge i anpartsselskaber i forbindelse med stiftelse, betyder ændringen, at de frie reserver som kan opnås ved at stifte til overkurs nu øges. Dette skyldes, at en større del af samme beløb kan tegnes og indskydes som overkurs modsat bunden selskabskapital.

De nye ændringer har i princippet også betydning for allerede stiftede kapitalselskaber, fordi de udvider bundgrænsen for kapitalnedsættelse i selskaberne.

Relaterede artikler

Vil du vide mere om emnet, kontakt mig.

Du er altid velkommen til at henvende dig til os og få  en indledende drøftelse af din sag. Vi har stor erfaring i at analysere situationen og give dig råd om, hvad der er bedst at gøre.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ring 8.00 - 16.00
+45 72 30 12 05
Eller skriv til os 24/7
mail@stormadvokatfirma.dk
cross