
Langt om længe er lovforslaget om lempelse af bo- og gaveafgiften i familiehandler blevet fremsat i Folketinget. Det hedder ”L 123” og lige nu er det i høring. Der er indsendt en omfattende række af afklarende spørgsmål til ministeriet og ministeriet har besvaret disse.
Denne klumme er oprindeligt udgivet i Effektivt Landbrug den 18. februar 2025
Du bør læse med her, da loven kommer til at få betydning for dig og de næste generationer.
Lovforslaget forventes vedtaget i løbet af foråret 2025 og det vil gælde vedrørende ydede gaver efter 1. oktober 2024, ved skattemæssig succession i udlejningsejendomme fra 1. januar 2025 og ellers fra dagen efter lovens offentliggørelse i Lovtidende.
Lovforslaget omfatter tre hovedelementer og et fjerde punkt om lempelse af gaveafgiften til søskende:
Jeg vil her gennemgå elementerne og deres betydning for dig og din familie.
Du skal være opmærksom på, at den reducerede gaveafgift kun gælder erhvervsdelen af familiehandlen.
Hvis familiehandlen også omfatter stuehuset, er der tale om overdragelse af en blandet ejendom, hvor stuehusdelen er privat og derfor afgiftsbelægges med 15%.
Du skal ligeledes være opmærksom på, at afgiftsreduktionen kun gælder for gaver i forbindelse med handlen og altså ikke på gaver, der ydes efterfølgende i form af gældseftergivelse på gældsbreve.
Det er en betingelse for at kunne anvende reglerne, at sælger har ejet og drevet ejendommen i 1 år og at køber opfylder reglerne for skattemæssig succession for nære familiemedlemmer.
Lovforslaget ser derfor ikke ud til, hverken at omfatte generationsskifter til nevøer og niecer eller til ansatte ved medarbejder succession.
Udlejning af fast ejendom har indtil nu været betragtet som en såkaldt passiv virksomhed, der ikke gjorde det muligt at overdrage en sådan udlejningsvirksomhed med skattemæssig succession. Bortforpagtning af egentligt landbrug har haft en undtagelse, der kun gjaldt for landbrugsvirksomheden og dermed ikke for udlejning af stuehuse og boliger på landet.
Dette bliver nu ændret, så udlejning af fast ejendom sidestilles med andre erhvervsvirksomheder.
I et af høringssvarene, har skattestyrelsen præciseret, at også udlejning til VE anlæg og solceller er aktiv virksomhed, hvor der kan handles med skattemæssig succession.
Der er flere betingelser knyttet til overdragelse af udlejningsvirksomhed med skattemæssig succession.
Overdrageren skal eje mere end 50% og overdrageren skal derudover have ejet og drevet virksomheden i mere end 1 år før overdragelsen.
Det er uafklaret, om overdragerens retsstilling overføres til en efterlevende ægtefælle i tilfælde af overdragelser fra et dødsbo/ et uskiftet bo.
Overdragelse med skattemæssig succession kan gennemføres, hvis de almindelige betingelser for succession er til stede og der skal altid foretages en beregning af, om succession er den optimale løsning.
Skattestyrelsen skal fremover godkende en værdiansættelse, der sker ud fra de kommende regler om en skematisk fastsættelse af værdierne i virksomheden. Parterne får dermed et retskrav på at anvende disse regler.
Reglerne er komplicerede, men går – kort fortalt – ud på, at overdragelsen kan fastsættes til den bogførte egenkapital reguleret for goodwill og på baggrund af virksomhedens seneste 5 årsregnskaber.
Der er opsat skematiske beregningsmodeller, der fastlægger værdiansættelsen af de enkelte elementer i virksomheden og samtidig en vægtning af de fem års resultater.
Det endelige resultat kan reduceres med en beregnet driftsherreaflønning på mellem kr. 250.000 og 2 mio.
Reglerne er altså ganske komplicerede og det vil kræve et grundigt revisionsarbejde at få fastlagt værdien inden der gennemføres et generationsskifte.
Reduktionen af bo- og gaveafgift mellem søskende omfatter kun søskende og – underligt nok – ikke søskendebørn.
Der har været flere spørgsmål til dette i høringsfasen, men det lakoniske svar fra skattestyrelsen har – indtil nu – været, at aftaleteksten mellem forligspartnerne ikke åbner op for en reduktion for søskendebørn, men kun søskende.
Denne del af lovforslaget vil træde i kraft ved gaver og arv efter den 1. januar 2027.
Hvis det tidligere har været nødvendigt at kontakte professionelle og rutinerede rådgivere, er det nu blevet uomgængeligt, hvis generationsskiftet skal gennemføres så optimalt som muligt.
Værdien af forarbejdet, inden familiehandlen gennemføres, er blevet endnu højere, og hvis du har planer om at gennemføre et generationsskifte, bør du gøre det nu.
Der er derudover også en historik, hvor tidligere afgiftslempelser er blevet rullet tilbage igen, når det politiske flertal i Folketinget har ændret sig.
Klummen har denne gang været en kende teknisk. Sidder du tilbage med spørgsmål, så tøv ikke med at gribe fat i mig.
Du er altid velkommen til at henvende dig til os og få en indledende drøftelse af din sag. Vi har stor erfaring i at analysere situationen og give dig råd om, hvad der er bedst at gøre.