Sæsonstart for planlægning af skattefri virksomhedsomdannelse

4. oktober 2024
2 minutters læsetid
Sæsonstart for planlægning af skattefri virksomhedsomdannelse

Efteråret og 4. kvartal er lig med sæsonstart for skattefri virksomhedsomdannelse. Virksomhedsomdannelsen kræver god planlægning, da flere forhold er i spil.

Hvorfor er en virksomhedsomdannelse aktuel?

Mange virksomhedsejere starter med at drive forretning i en personligt ejet virksomhed, ofte i form af en enkeltmandsvirksomhed. Efterhånden som virksomheden vokser bliver omdannelse til et selskab mere og mere attraktivt. Typisk vælges i den forbindelse enten et anpartsselskab (ApS) eller et aktieselskab (A/S).

Motivationen er ofte, at ejeren enten ønsker at slippe af med sin personlige hæftelse for virksomheden, eller at ejeren ønsker at sælge dele af virksomheden og optage en ny medejer.

Løsningen er en virksomhedsomdannelse som ofte, men ikke altid, foretrækkes udført skattefri.

Fordele ved skattefri virksomhedsomdannelse

Fordelen ved en skattefri omdannelse, modsat en skattepligtig omdannelse, er primært at undgå den likviditetsmæssige byrde ved at udløse den latente skat samtidigt med omdannelsen. Ulempen er at der gælder en række formelle krav til omdannelse, og håndtering af disse bør planlægges nøje på forhånd.

Fordele ved skattepligtig virksomhedsomdannelse

Fordelen ved en skattepligtig omdannelse er at der gælder færre formelle krav. F.eks. gælder der ikke krav om at virksomhedsomdannelsen skal være gennemført første halvår af regnskabsåret. Ulempen er at den latente skattebetaling udløses. Derfor er en skattepligtig omdannelse ofte kun en fordel, hvis de latente skattebyrder udgør et relativt beskedent beløb.

Planlægning af skattefri virksomhedsomdannelse

Efteråret og 4. kvartal er typisk sæson for planlægning af en skattefri virksomhedsomdannelse. Dette skyldes blandt andet følgende forhold:

  1. Omdannelsen skal være gennemført senest 6 måneder efter det forudgående regnskabsår udløb. Denne frist kan være svær at opfylde, hvis intet er planlagt eller besluttet forud for det nye regnskabsårs begyndelse.
  2. Der skal anmeldes åbningsbalance med vurderingsberetning til skattestyrelsen, og vurderingsbalancen skal laves af en registreret revisor, hvilket tager tid. Det er en fordel at forberede balancen i god tid før revisorernes største travlhedsperiode op til fristen for de ordinære regnskaber, fordi der i mange tilfælde er overlap med fristen for virksomhedsomdannelse i regnskabsåret første 6 måneder.
  3. Den gamle virksomheds aftaler kan som udgangspunkt ikke overdrages til det nye selskab medmindre den anden aftalepart samtykker, dog med undtagelse af medarbejdere som har ret og pligt til at lade det nye selskab overtage ansættelsesforholdet.
  4. Der er behov for skattemæssige beregninger ud fra virksomhedens bogføring, som med fordel kan planlægges og afstemmes med virksomhedens almindelige bogføring.

En skattefri virksomhedsomdannelse kombinerer derfor en række juridiske, regnskabsmæssige og kommercielle problemstillinger. Hvis det er vigtigt at kunne gennemføre omdannelsen inden for en specifik deadline, bør man derfor planlægge processen og inddrage de relevante parter i god tid.

Tag endelig fat i mig, hvis du går med planer om en skattefri virksomhedsomdannelse, så vi sammen kan drøfte dine muligheder og finde den bedste løsning til dig og din virksomhed.

Vil du vide mere om emnet, kontakt mig.

Du er altid velkommen til at henvende dig til os og få  en indledende drøftelse af din sag. Vi har stor erfaring i at analysere situationen og give dig råd om, hvad der er bedst at gøre.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ring 8.00 - 16.00
+45 72 30 12 05
Eller skriv til os 24/7
mail@stormadvokatfirma.dk
cross