mail@stormadvokatfirma.dk | 72 30 12 05 | Vi har åbent man-tors 8-16, fre 8-15

coronakrise eksport covid-19

Covid-19 har udfordret eksportvirksomhederne

Coronakrisen har fortsat store konsekvenser for mange virksomheder, hvor eksport er en vigtig del af grundlaget for forretningen. Hjælpepakkerne afbøder dog nogle af konsekvenserne.

Hjælpepakke forlænget

Siden marts 2020 har både EKF Danmarks Eksportkredit og Vækstfonden, som led i regeringens hjælpepakker, kunnet yde lån og garantier til de danske virksomheder, der har været ramt på omsætningen som følge af Covid-19.

EKF Danmarks Eksportkredit kan yde likviditetskaution til både små, mellemstore og store virksomheder. Ved likviditetskaution kan EKF tage op til 90 procent af bankernes risiko på nye lån og kreditter til de virksomheder, der har lidt et omsætningstab. Ud fra samme princip kan Vækstfonden stille garantier for nye lån og kreditter til disse virksomheder.

Denne ordning har været med til at sikre likviditet til de ramte virksomheder. Oprindeligt stod ordningen til at udløbe den 28. februar 2021, men er siden blevet forlænget til den 30. april 2021.

Det er derfor fortsat muligt at søge hjælp til den videre finansiering af driften.

Jens Lund Madsen, Kølemadsen A/S

Jens Lund Madsen, direktør i og ejer af Kølemadsen A/S fortæller bl.a. om eksportudfordringerne.

Gennemgang af virksomhedens interne forhold

Mange virksomheder benytter den tid, der er til overs som følge af den stærkt reducerede eksport, til at gennemgå virksomhedens egne forhold grundigt. Der lægges forretningsplaner og optimeres arbejdsgange for at være klar til, at der igen bliver travlt i virksomheden.

Et område, der med fordel kan kigges ind i, er ”papirarbejdet” i virksomheden. En gennemgang og tilpasning af eksempelvis ansættelseskontrakter, tilbud, fakturaer, inkassoprocedure og salgs- og leveringsbetingelser, kan vise sig værdifuld i forhold til at sikre optimal drift og indtjening i virksomheden, når travlheden vender tilbage.

Udvidelse af dansk kundegrundlag

En naturlig konsekvens af den reducerede eksport er, at mange virksomheder ønsker at udvide deres kundegrundlag i Danmark. Også i denne situation, er det en stor fordel at have styr på det kontraktmæssige grundlag for det nye samarbejde, så dette forløber så problemfrit som muligt.