mail@stormadvokatfirma.dk | 72 30 12 05 | Vi har åbent man-tors 8-16, fre 8-15

bolighandel coronakrise

COVID-19: Køb af bolig under coronakrisen

Der bliver fortsat købt hus, lejlighed og sommerhus på trods af coronakrisen. Her får du et overblik over de forhold og den proces der er gældende for køb af bolig under krisen.

Vi bliver ofte kontaktet med spørgsmål til, hvordan processen forløber i forbindelse med køb af bolig og gennemgang hos en boligadvokat. I forbindelse med den nuværende coronakrise oplever vi også spørgsmål, om der er særlige forhold man som køber skal være opmærksom på i forhold til coronakrisen og dens følgevirkninger.

Vi har derfor lavet en kort opsummering af, hvordan processen oftest forløber i en bolighandel. Der er naturligvis forskel på hver enkelt handel, hvorfor der vil være forskel på forløbet i hver enkelt konkrete sag.

At finde boligen og de indledende øvelser

Som oftest starter hele forløbet med, at I ønsker at købe ny bolig, og derfor begynder at undersøge markedet for hvilke boliger, der er til salg, og hvilke der opfylder de ønsker og krav I har til jeres kommende bolig. Det er allerede i denne fase en god idé, at have tæt sparring med jeres bankrådgiver, så I har et fuldt overblik over jeres økonomiske muligheder. Særligt i tider med krise, som den nuværende coronakrise, er det vores klare anbefaling at I har et endnu tættere samarbejde med jeres bankrådgiver, således I er opmærksomme på konsekvenser ved eventuelle ændringer i de lån i tilbydes, herunder særligt vedrørende kurser og renter.

Forhandlinger

De fleste bolighandler i Danmark varetages på vegne af sælger af en ejendomsmægler. Når I har fundet frem til den bolig I ønsker at købe, vil det derfor i første omgang være ejendomsmægleren, som I skal give jeres bud og forhandlingsvilkår til. Ejendomsmægleren vil herefter drøfte dette med sælger, og herefter fortsætte eventuelle forhandlinger.
Det er vigtigt i denne fase at være opmærksom på, om der er nogle særlige forhold i eksempelvis tilstandsrapport, elinstallationsrapport eller øvrige bilag, som giver anledning til at forhandle yderligere om den pris boligen er udbudt til.

Som specialiserede boligadvokat oplever vi oftest, at køberne først henvender sig til os, når ovennævnte forhandlinger er overstået, og der er enighed med sælger om handlens vilkår.

Vi er dog altid klar på telefonen i forbindelse med forhandlingerne med sælger og ejendomsmægleren, da der allerede på dette tidspunkt ofte kan være spørgsmål, som vi kan være behjælpelige med at rådgive om.

Advokatforbehold

Inden I underskriver købsaftalen, er det vigtigt at få indskrevet et forbehold for jeres advokats og eventuelt jeres banks godkendelse af aftalen.

Dette forbehold giver jer mulighed for, at jeres boligadvokat kan komme med indsigelser til købsaftalen, og i nogle tilfælde meddele at købsaftalen ikke kan godkendes.

Advokatforbeholdet er således jeres tryghed, og uden advokatforbeholdet er jeres eneste mulighed for at fortryde den lovbestemte fortrydelsesret man som forbruger har ved køb af fast ejendom. Denne kan udnyttes inden for 6 dage efter underskrift af købsaftalen, mod at I betaler 1 % af den aftale købesum til sælger i godtgørelse.

Advokatens gennemgang og køberrådgivningsmøde

Når købsaftalen er underskrevet af både jer og sælger, og I har meddelt ejendomsmægleren at I ønsker en boligadvokat hos STORM Advokatfirma til at godkende handlen for jer, sender ejendomsmægleren købsaftalen og alle handlens øvrige dokumenter til os.

Vi opretter herefter sagen i vores system, og kontakter jer for at aftale et tidspunkt for afholdelse af et møde til en gennemgang og drøftelse af handlen. Vi begynder herefter at gennemgå alle handlens juridiske forhold.

Vi tilbyder normalt at I kan komme ind til et fysisk gennemgangsmøde på vores kontorer i Aalborg, Fjerritslev eller Aars, eller at mødet kan afholdes som telefonmøde.

Grundet coronakrisen og de anbefalinger og retningslinjer sundhedsmyndighederne har fastlagt, anbefaler vi for tiden at mødet afholdes som telefonmøde, hvor I vil blive ringet op.

På gennemgangsmødet vil vi rådgive jer om alle juridiske forhold og aspekter af handlen, herunder tinglyste servitutter, indholdet af købsaftalen, ejerskifte- og husforsikring, m.v.

I forbindelse med mødet drøfter vi med jer, om handlen skal godkendes, eller om der er forhold ved handlens dokumenter eller ejendommen generelt, der giver anledning til, at der skal stilles forbehold eller betingelser for en godkendelse.

Tinglysning

Oftest vil det være sælger der forestår udarbejdelse og tinglysning af skødet samt udarbejdelse af refusionsopgørelse, typisk ved at ejendomsmægleren udfører dette for sælger.

Når handlen er endeligt godkendt, følger vi med i processen til I får nøglerne til ejendommen. Vi sørger derfor for også at gennemgå skødet og vejlede jer til underskrift, ligesom vi sørger for at gennemgå refusionsopgørelsen, således I er sikret at den stemmer overens med det aftalte.

Ovennævnte er som nævnt den proces vi oftest oplever i forbindelse med private bolighandler, hvad enten det drejer sig om en villa, en lejlighed, et sommerhus eller lignende. Vores specialiserede boligadvokater har mange års erfaring, og vil derfor sørge for at tilpasse deres rådgivning og bistand til lige netop de konkrete forhold, der gør sig gældende i forbindelse med jeres boligkøb.

Overvejer I at købe ny bolig, eller har I allerede skrevet under på købsaftalen? Så kontakt os allerede i dag for en uforpligtende vurdering og tilbud på rådgivning, så I får tryghed i forbindelse med jeres boligkøb.