Du kan bestemme, at gaver til dit barn skal være barnets særeje

9. august 2022
2 minutters læsetid
gaver som særeje

Mange tror, at de kun kan bestemme, at arven efter dem skal være deres børns særeje, og mange er ikke klar over, at de faktisk kan bestemme, at også gaver til deres børn skal være særeje.

Særejet betyder, at du som gavegiver kan bestemme, at gaven ikke skal deles med barnets ægtefælle i tilfælde af, at dit barn bliver skilt eller dør.

Hvordan bestemmer jeg, at gaven skal være særeje?

Hvis du vil bestemme, at den gave, som du giver, skal være særeje, kan du få oprettet et gavebrev, hvori det noteres, at du som gavegiver ønsker, at gaven skal være dit barns særeje.

Når først du har skrevet det i et gavebrev, kan dit barn ikke selv ændre det. Det er udelukkende din beslutning.

Hvis du derudover ønsker, at arven efter dig skal være særeje, kan du læse mere om det her.

Hvilken type særeje skal jeg vælge?

Når du får oprettet et gavebrev skal det du deri beslutte, hvilken type særeje, gaven skal være.

Der er overordnet to typer af særeje, som du kan vælge:

  1. Fuldstændigt særeje
    Hvis du vælger fuldstændigt særeje betyder det, at gaven er særeje for dit barn både i tilfælde af, at barnet bliver skilt eller separeret og i tilfælde af, at barnet eller dennes ægtefælle dør. Det betyder derfor også, at værdien af gaven ikke skal indgå i en deling med dit barns ægtefælle, hvis dit barn bliver skilt eller separeret, og værdien skal heller ikke deles med dit barns ægtefælle i forbindelse med et skifte i tilfælde af barnet eller dets ægtefælles dødsfald. Hvis dit barn dør før sin ægtefælle får særejet den betydning, at ægtefællen ikke kan sidde i uskiftet bo med gaven, da gaven i så fald skal skiftes.

  2. kombinationssæreje.
    Hvis du derimod vælger kombinationssæreje betyder det, at gaven er særeje for dit barn i tilfælde af, at barnet bliver skilt eller separeret og i tilfælde af, at barnets ægtefælle dør. Hvis dit barn derimod dør før sin ægtefælle, vil gaven ikke længere være særeje og den efterlevende ægtefælle har derfor også mulighed for at sidde i uskiftet bo med gaven uden at den behøver at blive skiftet.

Kontakt en advokat

Hvis du overvejer at få oprettet et gavebrev med særeje for en gave til dit barn, anbefaler vi, at du tager kontakt til en advokat med speciale inden for området, så du er sikker på, at gavebrevet bliver formuleret korrekt, og at du får valgt den særejeform, der passer bedst til netop den type gave, du vil give. 

Vil du vide mere om emnet, kontakt mig.

Du er altid velkommen til at henvende dig til os og få  en indledende drøftelse af din sag. Vi har stor erfaring i at analysere situationen og give dig råd om, hvad der er bedst at gøre.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ring 8.00 - 16.00
+45 72 30 12 05
Eller skriv til os 24/7
mail@stormadvokatfirma.dk
cross