Solcelleanlæg skal kunne placeres i eksempelvis herregårdslandskaber, mener regeringen. I en konkret sag, som advokat Rune Hyllested arbejder med, har en godsejer hidtil fået afslag på sin ansøgning.
Regeringen præsenterede torsdag den 16. juni 2022 nye initiativer, der skal gøre Danmark uafhængig af russisk olie og gas og samtidig bekæmpe klimaforandringerne.
Et af initiativerne er at det skal være muligt at opsætte solcelleanlæg i såkaldte herregårdslandskaber.
– På den ene side skal vi være grønt foregangsland, som producerer meget mere grøn strøm, end vi gør i dag. Vi skal frigøre os fra Putins gas af sikkerhedsmæssige hensyn. Hvis vi skal det, skal vi også have mere vind og solceller sat op, samtidig med at vi passer på vores åbne kyster og sårbare natur. Derfor er der nogle andre områder, som man kalder herregårdslandskaber. Det er store produktionsområder, hvor man med fordel i en periode kan have solceller, for her er de ikke inde i den sårbare natur. Der kan vi i stedet bidrage til den grønne omstilling, sagde Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen torsdag til TV2 News.
Ministeren var på besøg hos godsejer Joachim Moltke, som gennem længere tid har forsøgt at få lov til at opsætte et solcelleanlæg på et areal, der ligger i et herregårdslandskab ved Faxe.
Efter at kommunen havde sagt ja til projektet, blev der fra Erhvervsstyrelsen sagt nej, med netop begrundelsen om, at det ikke må ligge i et herregårdslandskab.
– For mig at se, er vedvarende energi en afgrøde lige som hvede, og jeg mener, at vi har et samfundsansvar og støtte op. Før var det for at bidrage med grøn strøm, men nu er det også for at afhjælpe gasproblematikken. Vi har lokale virksomheder, som godt kunne bruge den grønne strøm, sagde Joachim Moltke til TV2 News.
I dag producerer Joachim Moltke hvede på arealet. Men, allerhelst vil han producere grøn strøm.
– Vi, der har store flader, har mulighed for at hjælpe med et samfundsmæssigt problem. Derfor siger jeg, at jeg de næste 30 år gerne vil bruge noget af mit areal til at løse denne opgave, sagde Joachim Moltke til TV2 News.
Advokat Rune Hyllested har i en årrække arbejdet med det konkrete projekt og mange lignende projekter.
– Dette er et område med rigtig mange regler, hvor jeg ofte ser, at de bagvedlæggende hensyn synes, at kunne være modstridende. Jeg ser frem til en revidering af reglerne, der forhåbentlig vil klarlægge afvejningen af de hensyn, der skal tages i betragtning, så vi får en hurtigere sagsbehandling ved myndighederne, til gavn for ønsket om en hurtig grøn omstilling, siger Rune Hyllested.
Det er nu op til regeringen at få en aftale på plads, der gør det lettere at opsætte solcelleanlæg i herregårdslandskaber.
Du er altid velkommen til at henvende dig til os og få en indledende drøftelse af din sag. Vi har stor erfaring i at analysere situationen og give dig råd om, hvad der er bedst at gøre.