Patienterstatningen har nu truffet de første afgørelser i de patientskadesager, hvor skaden kan være relateret til COVID-19.
Patienterstatningen har oktober 2020 offentliggjort, at man har anerkendt en patientskade i en sag om erstatning til de efterladte til en patient, som døde efter at være blevet smittet med COVID-19 på et sygehus.
Patienterstatningen vurderede, at patienten med overvejende sandsynlighed blev smittet på sygehuset, hvor vedkommende blev behandlet for en anden sygdom.
Selvom sygehuset havde fulgt alle relevante retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen og der derfor heller ikke var begået nogen form for fejl på sygehuset, kunne skaden i form af smitte og dødsfald alligevel anerkendes, fordi skaden er meget sjælden og alvorlig i forhold til den sygdom, som patienten oprindeligt blev behandlet for på sygehuset.
Det er derfor vigtigt at understrege, at også efterladte til patienter, som er døde efter smitte med COVID-19 i sundhedsvæsenet, kan søge erstatning.
Afgørende for, om man som patient eller pårørende er berettiget til erstatning er, at patienten er blevet påført skade.
På nuværende tidspunkt er sagerne omhandlende COVID-19 ved Patienterstatningen foreløbigt inddelt i tre typetilfælde:
Patienterstatningen understreger herefter, at det er en betingelse, at skaden påført i ovenstående tilfælde med overvejende sandsynlighed direkte eller indirekte skal relatere sig til COVID-19.
Patienterstatningen understreger derudover, at der skal være tale om alvorlige skader, før man kan få erstatning og oplyser, at patienter ikke er berettiget til erstatning, hvis patienten eksempelvis er syg i et par uger og derefter kommer sig helt.
Du er altid velkommen til at henvende dig til os og få en indledende drøftelse af din sag. Vi har stor erfaring i at analysere situationen og give dig råd om, hvad der er bedst at gøre.