Nu skal boligkøbere skifte eller skrotte gamle brændeovne

7. december 2020
2 minutters læsetid

En brændeovn fra før 2003 skal skrottes, hvis den er i det hus, du køber. Det har Folketinget vedtaget fordi gamle brændeovne er store forurenere.

Hvis du fremover køber bolig med en brændeovn fra før 2003, skal den skiftes eller nedlægges.

Brændeovne er en af de største syndere, når det kommer til luftforurening og de gamle brændeovne sender flest farlige partikler ud i luften. Partiklerne er en af grundene til, at danskere lever kortere og er årsag til alvorlige sygdomme.

Folketinget har vedtaget en lov der skal dæmme op for problemet. Loven betyder, at det bliver obligatorisk at skifte eller nedlægge en gammel brændeovn fra før 2003, når man køber bolig. Det skal ske inden for 12 måneder.

Erklæring fra skorstensfejer kan blive nødvendig

Reglerne gælder fra april 2021. Boligkøbere bliver forpligtet til at oplyse, om der står en gammel brændeovn fra før 2003 i den bolig, de har købt, når skødet bliver tinglyst.

Det kan for nogle brændeovnsejere være svært at konstatere eller dokumentere med det blotte øje, om en brændeovn er fra før 2003. I så fald kan boligejeren vælge at indhente en erklæring fra skorstensfejeren om, hvor gammel brændeovnen er. Erklæringen fra skorstensfejeren skal derefter sendes til Miljøstyrelsen sammen med anden relevant dokumentation, så Miljøstyrelsen kan træffe afgørelse om, hvorvidt den pågældende brændeovn er omfattet af ordningen eller ej.

Boligejeren kan naturligvis også vælge at udskifte brændeovnen til en ny model med lavere forurening for en sikkerheds skyld uden en erklæring fra skorstensfejeren.

Skal du købe hus med brændeovn, er du velkommen til at kontakte os med henblik på at hvordan du skal forholde dig til reglerne.

Læs mere på Miljøministeriets hjemmeside

Vil du vide mere om emnet, kontakt mig.

  Ring 8.00 - 16.00
  +45 72 30 12 05
  Eller skriv til os 24/7
  mail@stormadvokatfirma.dk
  Copyright © 2023 STORM Advokatfirma P/S
  magnifiercross