Virksomhedens fremtid efter ejerens død

Som virksomhedsejer bør du have en konkret plan for, hvad der skal ske med din virksomhed efter din død. Ved at udarbejde en handlingsplan for hvad der skal ske med virksomhed, når du en dag ikke er her længere, skåner du din familie og nærmeste for, at skulle tage stilling til virksomhedens fremtid.

En handlingsplan sikrer desuden også, at virksomhedens drift ikke går i stå i dit fravær. Det gør også hele processen lettere for dine ansatte, da fremtiden er planlagt på forhånd, og der vil ikke være nogen tvivl om, hvad du som ejer ønskede for fremtiden.  

Hos STORM Advokatfirma har vi 30 års erfaring i dødsbobehandling. Vi kan derfor hjælpe dig med at få udarbejdet en handlingsplan herunder testamente og fremtidsfuldmagt, så din virksomheds fremtid er sikret, samtidigt med at du letter processen for din familie og ansatte. 

 

Hvad sker der med en virksomhed, når ejeren dør?

Såfremt ejeren af virksomheden afgår ved døden, overgår både beslutningskompetencen og værdierne i virksomheden til behandling af et dødsbo.

 • Er virksomheden ejet som en personlig virksomhed, ophører alle retlige mulighed for at drive den samtidigt med dødsfaldet.
 • Er virksomheden ejet som et selskab, kan der være etableret et ledelsesorgan, der i en periode kan drive virksomheden frem til, at dødsboet etableres via skifteretten.

Ved at have udarbejdet en handlingsplan på forhånd gør dette processen hurtigere og lettere for alle de involverede. Det sikre også at din virksomheds drift ikke går i stå under behandlingen af dødsboet. 

3 situationer du bør planlægge 

Uanset ejerstrukturen, vil et dødsfald på helt afgørende vis ændre i mulighederne for at drive virksomheden og dermed beskytte de opbyggede værdier.
Derfor bør du som virksomhedsejer have en handlingsplan i skuffen, der tager højde for de 3 mest almindelige udfordringer, virksomheden kan påvirkes af:

 1. Hvad sker der, hvis ejeren skal skilles?
 2. Hvad sker der, hvis ejeren bliver mentalt svagelig?
 3. Hvad sker der, hvis ejeren afgår ved døden?

Løsningen på de tre situationer er naturligvis konkret, men fælles for alle løsningerne er, at de skal analyseres grundigt og også italesættes overfor de, der involveres i løsningerne. 

Dette kræver både grundighed og rum for dybe samtaler med en erfaren specialist. Det kan tænkes, at virksomheden skal være ejerens særeje, at ejeren har oprettet en fremtidsfuldmagt med en beskrivelse af ønskerne for driften og et testamente der tager højde for, hvor både værdierne og kompetencen skal overføres til.

Det afgørende er ikke kun den færdige handlingsplan, men i høj grad også arbejdet med udarbejdelsen af denne sammen med virksomhedens betroede rådgivere eller som et egentligt bestyrelsesanliggende.

Gå på opdagelse i vores vidensunivers

Læs flere

Dine specialister i testamenter og fremtidsfuldmagter 

25+ dygtige kollegaer
Mød hele holdet
Ring 8.00 - 16.00
+45 72 30 12 05
Eller skriv til os 24/7
mail@stormadvokatfirma.dk

Ønsker du at drøfte en sag?

Det er altid uforpligtende at henvende sig til os og få foretaget en indledende drøftelse af din sag. Vi har stor erfaring i at analysere situationen og give dig råd om, hvad der er bedst at gøre.

  Jens Axel Kruchov
  Ring 8.00 - 16.00
  +45 72 30 12 05
  Eller skriv til os 24/7
  mail@stormadvokatfirma.dk
  Jens Axel Kruchov
  Advokat, Partner
  Copyright © 2023 STORM Advokatfirma P/S
  magnifiercross