Dansk

Familieret

Dødsbo

Inden der skal tages stilling til, hvordan et dødsbo skal behandles, er det afgørende at have den korrekte og opdaterede viden.

Som arving har du mulighed for at få et gratis vejledningsmøde ved os, inden du tager stilling til, hvordan boet skal behandles. Der kan være store skatte- og afgiftsmæssige konsekvenser forbundet med dit valg – faktisk kan de fleste efterlevende ægtefæller med fordel skifte i stedet for at sidde i uskiftet bo.

Dernæst er selve bobehandlingen ofte en proces, der dels kan være arbejdskrævende og dels kan have store skatte- og afgiftsmæssige konsekvenser. Nedenfor kan du læse mere om de mest anvendte skifteformer:

Uskiftet bo

Et uskiftet bo er en mulighed for den efterlevende ægtefælle. Det medfører, at arven til førstafdødes børn ikke udbetales, men i stedet bestyres af den efterlevende ægtefælle. Ægtefællen kan råde over formuen på normal vis, mens usædvanlige dispositioner kræver tilladelse fra børnene. Skattemæssigt indtræder ægtefællen i den afdødes rettigheder og pligter, ligesom gælden efter afdøde overtages af ægtefællen. Ægtefællen kan efterfølgende skifte når som helst og skal skifte ved indgåelse af nyt ægteskab.

Privat skifte

Et skifte er en anden mulighed for den efterlevende ægtefælle. Når der skiftes, vedgår afdødes arvinger arv og gæld og fordeler et overskud mellem sig. Fordelingen sker efter arvelovens regler og i overensstemmelse med et eventuelt testamente. Boet skal være afsluttet et år efter dødsdagen. I den periode kan boet være omfattet af særlige skatteregler, der giver forskellige fradrag i afdødes skatter, ligesom boet nogen gange kan være fritaget for betaling af skat i dødsfaldsåret og frem til afslutningen. Afdødes pensioner og forsikringer kan holdes uden for både skatteberegningen og fordelingen af arven. Afdødes gæld overtages af boet og den skal betales, før der sker udlodning af arv.

Boudlæg

Hvis afdødes aktiver ikke overstiger hvad en begravelse vil koste, kan boet sluttes uden yderligere behandling ved, at den der betaler begravelsesomkostningerne får aktiverne. Der udbetales ingen arv, der skal ikke ske vedgåelse af afdødes gæld og der er ikke nogen videre behandling af boet i Skifteretten. Beløbsgrænsen for udlevering af aktiverne reguleres årligt og udgør kr. 41.000 (2015-niveau).

Når du har taget stilling til, hvordan boet skal behandles, vil vi gerne hjælpe dig med selve behandlingen og de nødvendige ekspeditioner.

Har du har spørgsmål om familie- og arveretlige problemstillinger, er du naturligvis velkommen til at kontakte STORM Advokatfirma på telefon 7230 1205 eller pr. mail på bt@stormadvokatfirma.dk.

det-siger-vores-kunder

 • Marcussen A/S

  Jeg har altid været glad for samarbejdet med STORM, fordi de er åbne, venlige, meget kompetente og hurtige. Du får en god rådgivning, som man virkelig kan bruge til noget.
  Poul Erik Marcussen, Direktør
 • Grotrian A/S

  De er blevet store, de er stærke, professionelle, yder professionel service. Og så er der en personlighed bagved - det kan jeg godt li'
  Lars Grotrian, Direktør
 • Mette Jæger Jensen, Terndrup

  Rigtig, rigtig godt - så kort kan det siges. En stor anbefaling af Advokat Anders Munk Zacho.
  Mette Jæger Jensen, Terndrup
 • Valgte selv at erklære sig konkurs.

  Jeg kan få en fremtid uden stor gæld og mulighed for at spare op til den dag, jeg forlader arbejdsmarkedet.
  Laurids Frandsen, Landmand
 • Tommy Bendixen, Tilst

  Jeg kan kun anbefale Advokat Anders Munk Zacho til andre, hvis de kommer i samme situation som jeg.
  Tommy Bendixen
 • Margaret Aalling, Sommersted.

  ”Meget kort sagt vil jeg beskrive min oplevelse med Anders Munk Zacho som tip-top. Intet mindre”
  Margaret Aalling, Sommersted
 • Kvægkonkurser på stribe

  "I dag kan jeg se, at vi gjorde det rigtige. Jeg skulle måske have trukket konkurs-kortet tidligere."
  Landbrugsavisen
 • Det kan være svært at tage beslutningen i tide

  Det kan være svært at tage beslutningen i tide.
  Ove Munk, tidligere svineavler
 • En følelse af nederlag for Thomas Fruergaard

  Det var en lettelse at overlade det praktiske til Storm Advokatfirma
  Thomas Fruergaard, Landmand
 • Drømmen brast for landmand Thomas Mortensen

  "STORM Advokatfirmas rolle i forløbet har været stor, og de var til meget stor hjælp."
  Thomas Mortensen, Landmand

  Mød vores team

  Inden for hver af de seks discipliner har vi erfarne jurister, der er 100 procent på hjemmebane, og som er klar til at gå gennem både ild, vand og alle de nødvendige retsinstanser for at nå det bedst mulige resultat.

  om-storm

  Kontakt os

  • Adresser:
   Tankedraget 7, 5. sal.
   9000 Aalborg
   Messevej 2
   9600 Aars
   Østergade 15, 2. sal
   9690 Fjerritslev

  Se åbningstider

  Vil du gerne ringes op?

  Indtast dit telefonnummer nedenfor, så ringer vi dig op snarest muligt.