Har dit barn været involveret i et uheld eller er kommet til skade på skolen, i børnehaven eller på sin institution, kan barnet i nogle tilfælde have ret til erstatning fra andre end bare sin ulykkesforsikring. I første omgang er det dog altid vigtigt, at anmelde skaden til barnets ulykkesforsikring.
Uanset om dit barn går i dagpleje, vuggestue, børnehave, skole, SFO, DUS eller lignende, har personalet en tilsynsforpligtelse over for barnet.
Overholdes tilsynsforpligtelsen ikke, kan institutionen blive holdt ansvarlig for de skader, barnet er udsat for. Det samme gælder, hvis det manglende tilsyn medfører en skade på et andet barn.
Institutionerne har derudover også en forpligtelse til at sikre, at de fysiske rammer er forsvarligt indrettede, og at eventuelle arrangementer afholdes, så de er forsvarlige, samtidig med at der i nogle tilfælde bør gives instruktioner til brug af redskaberne i institutionen.
Følger medarbejderne i institutionen ikke retningslinjerne herom, f.eks. fordi der er givet en fejlagtig instruktion, fordi intuitionen er indrettet forkert, eller der ikke er foretaget tilstrækkeligt tilsyn med børnene, vil institutionen (eller kommunen) blive erstatningsansvarlig. Institutionen skal herefter foretage en udbetaling af erstatning til barnet.
Som et eksempel herpå kan nævnes en almindelig leg mellem flere børn, som pludselig udvikler sig meget voldsomt. Her har medarbejderne i institutionen en pligt til at gribe ind og stoppe legen så vidt muligt.
Gør de ikke det, vil institutionen blive ansvarlig for den eventuelle skade, der sker på børnene i forbindelse med udviklingen af legens farlighed.
Barnet kan altid få erstatning fra barnets ulykkesforsikring, når en sådan forsikring er tegnet. Derudover kan barnet få erstatning fra institutionen, hvis tilsynsforpligtelsen ikke er overholdt, hvis institutionen ikke er forsvarligt indrettet, eller der ikke er givet tilstrækkelig instruktion i brug af institutionens redskaber.
Nej. Alle institutioner, der har børn i deres varetægt, har pligt til at føre opsyn med børnene. Faktisk gælder tilsynsforpligtelsen også andre personer, der har barnet i sin varetægt, eksempelvis spejderledere og bedsteforældre.
Der er ikke nogen faste regler for, hvor ofte og længe, der skal føre tilsyn med børnene, ligesom der ikke er nogle generelle regler om, hvordan tilsynet skal ske. Det vil derfor afhænge af den konkrete situation, om tilsynsforpligtelsen er overholdt.
Børns erstatningsansvar bedømmes efter de samme regler som ved voksne, men vurderes ved at sammenholde et barns adfærd med den adfærd, som børn på samme alder normalt udviser. Det betyder, at børn ikke altid bliver ansvarlige for de samme skader som voksne.
Som udgangspunkt har barnet ret til de samme former for erstatning som ved alle andre former for skader, men fordi der er tale om et barn, der ikke har et arbejde, vil barnet ikke kunne få erstatning for tabt arbejdsfortjeneste. Derudover gælder der nogle helt særlige regler i forhold til, hvordan erstatning for tab af erhvervsevne fastsættes. Du kan læse mere herom ovenfor.
Hvis dit barn har ret til erstatning fra institutionen eller en anden person, der har haft barnet i sin varetægt, er det muligt at få erstatning og godtgørelse for behandlings- og medicinudgifter, svie og smerte, varigt mén, tabt arbejdsfortjeneste, tab af erhvervsevne samt evt. forsørgertab.
Fordi der er tale om et barn, der ikke har et arbejde, kan barnet ikke få erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.
Derudover gælder der en helt særlig regel i forhold til erstatningen for tab af erhvervsevne, når barnet er under 15 år. Udbetalingen afhænger nemlig af, hvor stort det varige mén er.
Det betyder, at barnet har ret til erstatning for tab af erhvervsevne, når det varige mén er 5 procent eller mere.
Er det omvendt et barn, der er skyld i den skade, som en voksen har været udsat for, vil den voksne have ret til de samme former for erstatning - inklusiv en eventuel erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.
Du er altid velkommen til at henvende dig til os og få en indledende drøftelse af din sag. Vi har stor erfaring i at analysere situationen og give dig råd om, hvad der er bedst at gøre.